Estetica dentara reprezinta diagnosticarea si tratarea afectiunilor dentare ce duc la aspectul inestetic al dintilor, in special al grupului frontal maxilar si mandibular.

Este strans legata de conceptul de armonie dento-faciala, concept ce inglobeaza aspecte ale dintilor in legatura directa cu simetria si armonia fetei.

Un rol important in stabilirea planului de tratament il constituie analiza zambetului pacientului, a liniei surasului (limita dintre buza si dinti in momentul in care pacientul zambeste) si foarte important, stabilirea asteptarilor pacientului legate de rezultatul final.

Aspecte inestetice ale dintilor constau in: incongruente dento-alveolare (dinti strambi), discromii dentare (dinti inchisi la culoare sau cu pete intrinseci situate in structura smaltului sau a dentinei), dismorfii dentare (aspecte neplacute ale formei dintilor) etc.

In practica curenta incongruentele se rezolva prin tratament ortodontic cu aparat fix (brackets), aceasta fiind cea mai corecta varianta dar si cea mai indelungata.

Nuanta inchisa a dintilor poate fi modificata prin tratament profesional de albire. Acesta se face cel mai indicat in cabinet, sub supraveghere de specialitate.

Cabinetul nostru foloseste ca agent de albire peroxidul de hidrogen, care in concentratia indicata de producator este sigur, oferind un rezultat decent pe termen lung.

Nu folosim ca metoda aditionala lampa de albire, intrucat studiile arata ca nu influenteaza cu nimic semnificativ rezultatul final al albirii dentare, in ciuda afirmatiilor companiilor producatoare, scutind astfel pacientul de o expunere inutila la radiatii UV (aceleasi care provoaca diverse afectiuni ale pielii).

De asemenea nu recomandam utilizarea asa-zisor tratamente minune de albire promovate in media pentru ca ori nu sunt sigure, ori nu au un rezultat satisfacator. Daca ar avea, le-am folosi si noi in cabinet.

Cateva pareri utile ale unor institutii cu renume mondial, care nu isi permit sa minta pacientii (sau care au suficienta educatie sa nu o faca).

http://www.ada.org/en/about-the-ada/ada-positions-policies-and-statements/tooth-whitening-safety-and-effectiveness

Si o parere mai putin formala:

http://www.livescience.com/3335-uv-teeth-bleaching-bright-idea.html