Atunci cand caria dentara este foarte mare si se apropie de camera pulpara (unde se afla nervul) apare inflamatia nervului fiind necesara extirparea lui (pulpectomie).
Anatomia radiculara difera foarte mult de la dintii din zona frontala, care au de regula un singur canal intr-o singura radacina, la cei din zona laterala care au de regula trei radacini si 3 sau 4 canale, putand intalni in anumite situatii anatomii atipice cu mai multe radacini sau o radacina cu mai mule canale.
De aceea taxam diferit tratamentul radicular la molari fata de incisivi, in cazul primilor tratamentul fiind mult mai dificil.
Pentru acest tratament folosim instrumentar rotativ de cea mai buna calitate (Protaper, Dentsply America, fabricat in Elvetia) pentru a curata canalele radiculare, combinat cu apex locator Morita, Japonia (considerat nr.1 la nivel mondial) care ne arata cu maxima precizie cat si pana unde sa curatam aceste canale, nelasand nimic la voia intamplarii asa cum se facea prin terapia endodontica clasica.
Toate acestea le facem pentru a indeparta durerea pacientului prin indepartare nervului cauzal si foarte important, pentru a preveni viit
oare afectiuni la nivelul dintelui respectiv (abces, granulom, chist etc.)
Pentru tratamentul leziunilor de la nivelul varfului radacinilor (apicale) folosim tehnici ce implica spalaturi abundente cu hipoclorit si tratament medicamentos cu hidroxid de calciu, tehnici folosite pe scara larga in endodontia moderna, cu rezultate semnificative.
Obturatie radiculara incompleta, pacientul prezinta dureri.